Euroflorist

Stolte amaryllis


Amaryllis er en af vores mest elskede juleblomster. Blomsten er tæt forbundet med julen og den røde er den mest poulære variant. Men det har ikke altid været sådan. Da amaryllisen først kom hertil var den som en normal potteplante, og man anså den mest for en forårsblomst. Længere sydpå i Europa finder man ofte amaryllis ved vejkanten om foråret sammen med andre løgplanter.

Amaryllis findes i mange forskellige varianter. I Holland registrerer man alle slags løg, og man har indtil videre regnet sig frem til at der er 1281 navngivne varianter af amaryllis.


Giv din amaryllisblomst varmebehandling til jul

Der findes forskellige varianter af løg. Dem der er lavet og varmebehandlet så det er muligt at få blomster til jul, men der findes også sorter der først blomstrer senere om vinteren eller om foråret. Hvis du vil have en blomstrende amaryllis til jul, så skal du købe et varmebehandlet løg og plante den i midten af november, alternativt købe et løg der allerede er plantet og i gang med at vokse.

Det at vi kan få en blomstrende amaryllis til jul, skyldes at man efter anden verdenskrig begyndte at eksportere løg fra Sydafrika til Europa. Disse løg var lettere at få til at blomstre, da de havde haft det varmt nok der hvor de kom fra. Det er denne varmebehandlning som man i dag imiterer.

Amaryllisen kommer også oprindeligt fra Sydafrika, og derfra kommer de første vilde varianter til Europa allerede i begyndelsen af 1700-tallet. I 1800-tallet begyndte man at forædle blomsten. Man krydsede forskellige arter for at få endnu større varianter med flere blomster. Man eksperimenterede også med farver og i 1904 kom den første helt hvide amaryllis.

Sådan passer du din amaryllis

Vælg løget med omtanke og søg for at det ikke er skadet eller blødt. Når du så har udvalgt løget så kan du lægge rødderne i vand over natten, dog ikke fuldt dækket til. Dagen efter sætter du løget i jorden, normal blomsterjord er fint. Vælg gerne en stabil krukke da amaryllisen er en høj blomst. Den skulle nødig vælte. Vand derefter jorden ordentligt og stil derefter potten varmt og mørkt. Du skal ikke vande den før stilken begynder at stikke op, hvilket cirka tager en uges tid. Efter det skal du vande den sparsomt. Når amaryllisen blomstrer skal den stilles køligt. Blomsten tåler meget lys, men skal helst ikke stå direkte i sollyset.

Når blomstringen er ovre skærer du stilken væk og venter på at flere vokser frem. Når alle stilke har blomstret færdigt, skal du hælde mere vand på og begynde at give planten næring hver dag. Om sommeren kan du stille potten i haven i halvskygge. Fortsæt med at vande og gøde i denne periode. Til efteråret skal du ikke vande mere, men lade bladene visne. Stil krukken køligt og mørkt og lad din amaryllis hvile. Henad vinteren kommer der forhåbningsvis en ny knop der vil blomstre igen.

Amaryllis som snitblomst

Amaryllis er også en fantastisk snitblomst. Du passer den ved at give den lunkent vandt og en lille smule næring. Hvis den lange stilk virker lidt sårbar og lille, kan du sætte en blomsterpind tæt ved stilken for at give den støtte. Et andet tip er at sætte en elastik længst nede på stilken for at forhindre at den ruller sig sammen.

Se vores amaryllis-udvalg  her

Kundservice