Histiroen bag Valentinsdag

Historien bag Valentinsdag

Når man skal finde ud af hvor skikken med valentinsdag egentlig begyndte, er der mange tråde at følge. Men vi skal i hvert tilfælde tilbage til antikken. Som mange andre traditioner har den ændret udseende og karakter flere gange op gennem århundrederne. Nogle vil sikkert stemple nutidens valentinsdag som gennemkommerciel.
Men... alt står i kærlighedens tegn, så en sød hilsen, en blomst eller en kram er lykken! Her er nogle Valentinskikke gennem tiderne.

Vil du sende valentinsblomster? Så er du kommet til det rette sted.

Send blomster til Valentinsdag
En fugl for et lykkeligt ægteskab

Hvis unge kvinder så en spurv, betød det at de ville blive lykkeligt gift, om end med en fattig mand. En rødhals betød ægteskab med en sømand, og en stillits var tegn på at de ville gifte sig rigt. Teorien er endnu ikke modbevist!!

fleurs st valentin
Lommetørklæde

I gamle dage havde unge mennesker ikke mange muligheder for at mødes eller være alene sammen. Derfor kunne kvinder "tabe" (et velduftende) lommetørklæde ved fødderene af den udkårne, for at tiltrække sig hans opmærksomhed.

rose rouge
I romantikkens hjemland

I romantikkens hjemland, Frankrig, nærmere bestemt i Lorraine, skrev unge mænd lister over hvem de valgte til sin valentin. Blev en pige valgt af flere, blev sagen afgjort ved en "domstol". Den udvalgte pige fik små gaver hele det kommende år.

st valentin pour elle
Et X for et kys

Kunne man ikke læse eller skrive, satte man bare et kryds på brevet eller dokumentet i stedet for en underskrift. Senere (og måske særligt til Valentinsdag), kom krydset til at symbolisere kys. Et kryds for hvert kys ...

st valentin declaration amour
Gennem ild og vand

I middelalderen holdt man en bålfest for at jage vinteren væk. Pigerne skulle vælge en kavaler, og kunne de sammen hoppe over asken efter bålet uden at få brændmærker på tøjet, ville de blive gift inden året var omme.

cadeau st valentin
Valentinsgaver

Blomster er en klassisk gave til Valentinsdag - og helst røde roser. Gerne sammen med hjerteformet chokolade, et kort med hjerter på, eller hjerteformede smykker. Hvem skal du give en valentinsgave?

Februar - kærlighedens måned

  • I antikken blev midten af februar forbundet med kærlighed og frugtbarhed.
  • Grækerne tilegnede denne periode til Zeus og Heras bryllup, som også stod for kærlighed og frugtbarhed.
  • I det antikke Rom, fejrede man frugtbarhedsguden Lupercus. Unge mænd løb halvnøgne gennem gaderne efter at have ofret geder og drukket vin. Unge kvinder som var så heldige at få nærkontakt med en af de unge mænd skulle efter sigende ikke have problemer med at blive gravide.
  • I middelalderen troede man at fugle parrede sig i februar og denne periode blev forbundet med kærlighed. Efterhånden som traditionen med Valentinsdag gjorde sig gældende, begyndte unge elskende at udveksle små breve hvor de kaldte hinanden "min valentin".
  • Den oprindelige valentin skal imidlertid være St. Valentin som led martyrdøden den 14. februar 270 e. Kr. I en tid hvor kejseren havde afskaffet ægteskabet for at forhindre fattige soldater i at desertere hjem fra krigen, insisterede Valentin på at fejre mændenes ægteskaber. Valentin blev fængslet og dømt til døden. Før han døde, skal han have givet fangevogterens datter et hjerteformet brev signeret "Din Valentin".

Kundservice