Det er aldrig sjovt, når julen er forbi, og juletræet skal ud. Men at genbruge træet er en fin og miljøvenlig måde at afslutte julen på. Her får du tips til forskellige måder at gøre det på.
Den officielle dato for at pynte op til jul er ofte genstand for debat, men traditionen siger, at juletræet bør sættes op ved starten af advent – altså den fjerde søndag før jul. I år falder den dato på søndag den 1. december.
Men debatten om juletræers bæredygtighed fortsætter: Er ægte eller kunstige juletræer bedst for miljøet?
Juletiden er altid en periode med stort forbrug, hvor gaver, mad og pynt købes flere måneder før den store dag. På globalt plan blev markedet for juledekorationer, herunder lyskæder, træer og andre pynteting, anslået til at være over syv milliarder amerikanske dollars værd alene i 2023.
Når man ser på miljøvenlige faktorer, har ægte juletræer et gennemsnitligt CO2-aftryk på 3,5 kilo kuldioxid (CO2), hvis de bortskaffes via en flishugger eller et bål. Hvis de derimod ender på en losseplads, stiger CO2-aftrykket til det firedobbelte, svarende til 16 kg kuldioxid (kilde: Earth.org).
Derudover skal et kunstigt juletræ bruges i mindst 12 år for at være lige så miljøvenligt som at købe et ægte træ hvert år.
Striml juletræet
Nogle juletræssælgere tilbyder genbrugstjenester, hvor du kan returnere træet til dem efter juleferien. Tjek med din lokale forhandler eller juletræsplantage for mere information.
Derudover findes der mange genbrugsstationer rundt omkring i Danmark, som tilbyder denne tjeneste. Find din nærmeste station og tjek deres retningslinjer. Nogle kommuner tilbyder også genbrugstjenester, så besøg din kommunes hjemmeside eller kontakt dem direkte for at finde ud af, om denne service er tilgængelig i år.
Striml juletræet
Ved at strimle juletræet fremskynder du nedbrydningen betydeligt, og det strimlede materiale er fremragende som bunddække til buske og stier. En motorsav anbefales, hvis du vælger at gøre det selv, men mange kommuner og nogle juletræssælgere tilbyder en strimlingstjeneste. Træerne komposteres derefter på en anlæg for haveaffald, og den resulterende kompost bruges til at berige landbrugsjord – selvom anvendelsen kan variere fra anlæg til anlæg.
Plant juletræet i din have
At plante juletræet i haven er en anden fremragende måde at genbruge det på, da du giver træet et nyt liv udendørs. Dette bør dog gøres så hurtigt som muligt efter jul, helst inden nytår eller kort tid derefter.
Det anbefales at vælge et sted, der ligger et stykke væk fra bygninger eller andre træer, og at grave et dybt hul, mindst 30 cm dybt og nogle få centimeter bredere – afhængigt af størrelsen på rodklumpen, så grav hullet så stort, som det er nødvendigt.
Du kan også købe ægte juletræer, der allerede står i en potte, hvilket gør det nemt at flytte dem udendørs og giver dem en stabil og sikker base til alle vejrforhold.
Lad det rådne
Det kan lyde mærkeligt, men det er en god idé at lade juletræet rådne naturligt, da det er biologisk nedbrydeligt og, i modsætning til mange andre typer træ, fri for træbeskyttelsesmidler. Det bløde træ fra juletræet vil rådne og blive til jord inden for et til to år.
De rådne trædele vil også understøtte mange insekter og andet dyreliv, samtidig med at de forbedrer jorden og giver nærliggende planter tiltrængte næringsstoffer til vækst.
For at gøre dette skal du blot skære træet op i mindre stykker og stable dem pænt i et skyggefuldt og afsides hjørne af haven. En batteridrevet motorsav eller en økse anbefales til dette arbejde.