Hortensia – fakta og plejeråd

Hortensia med sine store kugleformede blomsterklaser er en af vores mest storslåede afskårne blomster. Den er lige så smuk alene i en høj vase som i en buket sammen med andre blomster.

Hortensia kan købes i blomsterbutikkerne fra april til oktober. Om foråret finder du dem i klare farver som lyserød, blå og hvid. De er meget populære som gave til Mors dag og til den nyudklækkede student.

Om efteråret er hortensia meget populær pga. sine skønne, dybe farver. Og de står i fuldt flor i alle landets haver. I september og oktober er det for alvor tid til at gå amok i hortensiaer.

Sådan passer du dine hortensiaer


en hånd, der skærer hortensiaen diagonalt

Plejeråd hortensia som afskårne blomst

Hortensia er en hårdfør blomst og giver du den den rette kærlighed og pleje, kan den holde sig smuk i op til ti dage.

1. Lav et langt diagonalt snit i hortensiaens kraftige stilk. På den måde kan den suge meget vand.

2. Fjern de blade, som kommer til at sidde under vandoverfladen, så mindsker du bakterievæksten.

3. Den afskårne blomst kan godt lide at stå lyst, men ikke alt for lyst, da blomsten let tørrer ud.

4. Stil den gerne et køligt sted om natten.

dyp hortensiaen i vand for at få den til at leve længere

Bonustip

Er din hortensia begyndt at hænge og se træt ud? Lav et frisk snit og læg blomsten i vandbad.

Lad hele blomsten ligge i vand natten over så køligt som muligt. Om morgenen vil blomsten være smidig og smuk igen.

en kvinde sætter bordeaux hortensiaer i en vase

Sådan tørrer du din hortensia

Nyd din hortensia længere ved at tørre den. Sådan gør du det i tre enkle trin.


1. Start med at fjerne alle grønne blade fra stilken. Lav et langt diagonalt snit i stilken.


2. Hæld lidt vand i vasen. Det skal være så lidt, at snittet i stilken kun lige kommer under vandoverfladen. Lad den derefter tørre langsomt ved stuetemperatur. Når hortensiaen er helt tør, kan du stille den i en tør vase.


3. Undgå direkte sollys. Placer hortensiaen et stykke inde i rummet. Hvis den står i direkte sollys, risikerer den at miste sin smukke farve.

lyserød hortensia i en gryde

HORTENSIA SOM PLANTE

Hortensia kan bruges som stueplante indendørs i vinterhalvåret, og når sommeren kommer, kan du stille den udenfor. Plant den ud i en større krukke og stil den i halvskygge. Hortensia kan også plantes i blomsterbedet i læ, så blomstrer den igen næste år.


1. Placer hortensiaen lyst, men ikke i direkte sollys.

2. Hortensia kan godt lide meget vand. Den skal dog ikke stå i vand. Sænk derfor potteplanten ned i vand og hold den der, indtil det holder op med at boble. Gentag 3 gange om ugen.

3. Klip grimme blomsterklaser af.

rød lilla pink og blå hortensia i en vase

Sådan bestemmes hortensiaens farve

Blå hortensia, hvid, lilla, rød eller grøn? Hvorfor bliver den, der var blå sidste år, pludselig lyserød i år? Det er en slags kemisk trylleri.

Hortensiaens farve kan variere afhængigt af jordbundsforhold og pH-værdi. I sur jord bliver blomsten blå og ved en højere pH-værdi bliver blomsten lyserød eller rød afhængigt af sorten. Hvide hortensiaer bliver altid hvide uanset jordens pH-værdi.

Undgå at gøde med calcium, hvis du vil have blå hortensia. Du kan også prøve at stikke et rustent søm eller et stykke rustent armeringsjern i jorden. Eller du kan prøve tricket med kaffegrums og citrusskal, der trænger ned i jorden et par gange om året.

Du kan hæve PH-værdien i jorden og dermed få lyserøde hortensiaer ved at tilsætter kalk til gødningen. Eller knuste æggeskaller.