Floristens 5 bedste tip til en holdbar blomsterbuket

Har du modtaget en smuk buket, som du vil have stående længe? Det kan virke omstændigt at skabe de bedst mulige forhold med valget af vase, den rigtige temperatur på vandet og nye snit, men vi har svarene! I denne artikel hjælper vi dig med floristens 5 bedste tip til at få din blomsterbuket til at holde længere.


en buket lyserød gerbera, ranunculus i en vase stående på et rundt sofabord

Hvordan skaber jeg gode betingelser for min buket?

Sørg altid for, at den vase, du har valgt til din buket, er ren. Vask den, hvis den har stået tomt et stykke tid, så støv og bakterier, der kan forurene vandet, forsvinder. Vælg en vase, der passer til størrelsen på din buket, snarere lidt for stor end for lille.

Fjern de blade, som vil blive dækket af vand. De vil danne bakterier, der er skadelige for blomsterne. Hold vandet rent ved at skifte det hver dag. Hvis du får blomsternæring med din buket, kan du hælde det i vandet og bare tilføje mere vand bagefter. Skift vand, når det bliver misfarvet.

en buket lyserøde pæoner og mørkere nelliker

Hvilken temperatur skal vandet have?

Tidligere har anbefalingen altid været, at jo hårdere stilken er, jo varmere vand vil den have. Nylige undersøgelser viser nu, at lunkent eller varmt vand hurtigt danner bakterier i vasen og dermed forringer vandkvaliteten.

Derfor er vores nye anbefaling altid at bruge koldt vand, uanset hvilken type stilk din buket har.

røde, lyserøde, lilla og blå hortensiaer stående i en vase i et vindue

Er det vigtigt at skære lidt af stilken?

Før du sætter dine blomster i vand, skal du skære lidt af stilken i et skråt snit. Brug en kniv til at skære stilken, en saks eller en sekatør klemmer karrene og forhindrer blomsterne i at suge vand.

Tiden uden vand har sandsynligvis tørret skæreoverfladen lidt, og ved at skære lidt af stilken, hjælper du den til at suge ilt og næringsstoffer fra vandet. Benyt også lejligheden til at skære stilkene i en længde, der passer til den vase, du har valgt.

en kvinde med rød, hvid og prikket amaryllis i armene. Rød amaryllis, hvid amaryllis

Hvor skal jeg stille vasen med blomster?

Stil gerne vasen med blomsterne et lyst sted, men ikke i direkte sollys, træk eller for tæt på et varmt element. Undgå også at stille blomsterne i nærheden af et frugtfad eller juletræ, da de udsender ethylengas, som får blomsterne til at visne hurtigere. De fleste blomsterbuketter trives ved en temperatur omkring 18-22 grader. Stil gerne din buket et køligere sted om natten, så de holder endnu bedre, og du kan nyde dem længere.

en buket lyserøde roser og lilla nelliker står på en kamin, hvor indpakkede gaver er synlige

Godt at vide – bonusfakta!

Har du fået eller købt en bundet buket? Fjern ikke båndet. Buketten er bundet på en måde, der giver den en smuk form, så hver blomst kommer til sin ret på den bedste måde. En løst bundet buket har en kortere levetid end en mere kompakt, fordi ilten får den til at visne hurtigere.

Når du sender blomster med os, vil vi gerne have, at modtageren skal kunne nyde blomsterne så længe som muligt. Derfor leveres blomsterne nogle gange med knopper og ikke helt udsprungne.