Krysantemum kan alt!

Krysantemum er en blomst som vi mest forbinder med sensommer og efterår. På denne tid af året er de mest populære både som plante i haven og som snitblomst hos vores blomsterhandlere.
Krysantemum findes i mange varianter. Der findes enkle blomster der minder om margueritten, store krysantemum med et fyldigt blomsterhoved og varianter hvor kronbladene er skeformede. Farveskalaen er også meget varieret og spænder fra hvide nuancer, til gul, lyserød, lilla og sågar grøn!


krysantemum

Krysantemum gjorde sit indtog i Skandinavien via Holland. I Holland havde man allerede i slutningen af 1600-tallet importeret blomsten fra Asien. Det blev meget hurtigt en populær blomst der spredte sig til hele Europa.

En buket krysantemum

I Japan og Kina er krysantemum en gammelkendt plante der har været dyrket i over 3000 år. Man har ikke kun brugt planten til pynt, men også som en medicinsk plante da man mente at den besad nyttige egenskaber. En kendt egenskab er at blomsten er god til at rense luften.

En blandet buket inklusive krysantemum

Krysantemum som snitblomst fås også i et væld af varianter. Kronbladene kan være både afrundede og spidse, korte og lange. Blomsterhovedet kan variere fra stjerneformet til rundt som en bold. En buket fyldt med krysantemum er skøn i sig selv, men de er også fantastiske i blandede buketter, for der findes altid en krysantemum der matcher de andre blomster.

Blomsten er også meget brugt i blomsterdekorationer og sammenplantninger. Kort sagt er det en meget anvendelig og populær blomst der kan bruges i næsten alle blomstersammenhænge.

En krans af lyserøde og orange blandede blomster
En kvinde, der holder potteplanter med krysantemum

Krysantemum i potter skal vandes regelmæssigt for at undgå at tørre ud. Den kan visne hurtigt og miste sine kronblade, hvis den ikke bliver passet ordentligt. Den skal stå lyst, men ikke udsættes for direkte sollys hele tiden.

Afskårne blomster skal i lunkent vand i frisk vand som skal skiftes hver eller hveranden dag. Hvis du passer godt på dine krysantemumsnitblomster, kan de holde i flere uger.

Krysantemum i en vase

Hvordan plejer jeg mine krysantemum?

For at pleje dine krysantemum bør du placere dem et sted med rigeligt lys, men undgå direkte sollys. Hold jorden fugtig, men ikke gennemblødt. Fjern visne blomster regelmæssigt for at fremme ny blomsterdannelse. Du kan også tilføje flydende gødning hver anden uge i vækstsæsonen.

Hvornår blomstrer krysantemum typisk?

Krysantemum blomstrer normalt om efteråret. Blomstringstiden kan variere afhængigt af sorten, men det sker ofte fra september til november.

Kan jeg plante mine krysantemum udendørs?

Ja, du kan plante krysantemum udendørs i godt drænet jord og i en solrig eller let skyggefuld beliggenhed. Det anbefales normalt at plante dem om foråret for at give dem tid til at etablere sig før vinteren.

Hvordan beskærer jeg mine krysantemum?

Du kan beskære dine krysantemum om foråret, når nye skud begynder at dukke op. Klip de døde og beskadigede stængler tilbage og fjern også de nederste blade for at fremme luftcirkulation og blomsterdannelse.

Kan jeg dyrke krysantemum indendørs?

Ja, du kan dyrke krysantemum indendørs, men de trives bedst i køligere omgivelser. Placer dem i et rum med god belysning, og undgå overophedning. Du kan placere dem udendørs om sommeren for at få frisk luft og lys.