Euroflorist

Velduftende hyacinter


Hycinther er egentlig en forårsblomst, men vi har taget den til vores hjerter som en typisk juleblomst. Dette er takket være at løgene nu for tiden varmebehandles hvilket fremskynder blomstringen så hyacinten allerede kan bringe os glæde til jul.

Hyacinten er en flerårig løgvækst der oprindeligt kommer fra områder omrking Turkiet og Syrien. Den kom formodentlig til Danmark allerede i 1600-tallet. Den findes i en mængde forskellige varianter med duftende blomster i blåt, hvidt, cremfarvet, rosa og lilla nuancer. De mest almindelige slags i butikkerne ved juletid er Pink Pearl, Delfs Blue og White Pearl. Hyacinten vokser sig normalt ca. 20 cm. høj.

Ifølge en gammel myte skulle den græske gud Apollon lære hvordan man kaster en diskos af Hyakinthos. Det gik dog så dårligt at Hyakinthos blev ramt og døde. På pladsen hvor han døde og hvor hans blod dryppede på jorden voksede der blomster op og dette var altså hyacinter.

Hyacinternes stærke dufte

Hyacinter har ofte en stærk duft. Blomsten er til besvær for mange allergikere, faktisk er den registreret som en af de værste allergiblomster af Astma- og Allergiforbundet. Men der findes varianter der har en mildere duft. Det er mest de hvide hyacinter, som f.eks. den normale White Pearl der er lidt mildere. Hyacinten er derudover giftig hvis man skulle få den ide at spise den i store mængder. Grunden til at den er giftig er fordi den indeholder alkaloider.

Plant din egen hyacint

Hvis du skal plante hyacinter selv bør du være ude i god tid for at få dem til at blomstre i tid til jul. Virka 10-12 uger kan anbefales. De skal plantes ud i små krukker med veldræneret jord. Plant dem sådan så at spidsen og en del af løget stikker op af jorden. Placér derefter din krukke køligt og helt mørkt. Hvis det ikke er mørkt så vokser knoppen ikke og så kommer blomsterne ikke ud af bladene. Jorden skal holdes fugtig, men ikke våd. Efter 10 uger er det tid til at tage krukken frem i dagslys og varme. Bladene bør da have vokset ca. 5 cm.

Placér dine hyacinter lyst, dog ikke i fuldt solskin. De trives både i vinduer og et stykke inde i rummet. Stil gerne hyacinter køligt over natten for at opnå en længere holdbarhed under blomstringstiden. Fortsæt med at vande en smule med jævne mellemrum så jorden holder sig fugtig. Hvis stilken begynder at hælde til den ene side kan du støtte den med en blomsterpind.

Skulle din hyacint være på vej at blomstre for tidligt kan du standse blomstringen ved at sætte planten i køleskabet. Behold jorden fugtig under tiden og tag den ud i sturtemperatur når du gerne vil have at den skal blomstre. Den kan stå i køleskabet i flere uger.

Om efteråret går det også at købe behandlede løg og plantede hyacinter, for den der ikke husker at være i god tid, eller ikke vil lægge så meget energi på at gro sine egne hyacinter.  

Hyacinter er en mangeårig plante, som vi nævnte tidligere, og det går at få den til at blomstre igen. Men generelt set så plejer den anden blomstring at blive ganske lille, så det bedste er at begynde om fra begyndelsen med helt nye løg året efter.

God fornøjelse med de velduftende  hyacinter!

Kundservice