Euroflorist
Krysantemum - Blomsten der kan alt

Krysantemum - Blomsten der kan alt

Krysantemum er en blomst som vi mest forbinder med sensommeren og efteråret. Det er på denne tid af året at de er mest populære både som plante i haven og som snitblomst hos vores blomsterhandlere. Krysantemum kommer i mange varianter. Der findes enkle blomster der minder om margueritten, store krysantemum med et fyldigt blomsterhoved og varianter hvor kronbladene er skeformede. Farveskalaen er også meget varieret og spænder helt fra hvide nuancer, til gul, grøn, lyserød og lilla nuancer.

Krysantemumen gjorde sit indtog i Skandinavien via Holland. I Holland havde man allerede i slutningen af 1600--tallet importeret blomsten fra Asien. Det blev meget hurtigt en populær blomst der spredte sig til hele Europa.

I Japan og Kina er krysantemum en gammelkendt plante der har været dyrket i over 3000 år. Man har ikke kun brugt planten til pynt, men også som en medicinsk plante da man mente at den besad nyttige egenskaber. En kendt egenskab er at blomsten er god til at rense luften, bl.a. kan den fjerne lugten af benzin.

De oprindelige varianter af krysantemum trives bedst om efteråret hvor dagene er kortere. Men efterhånden har man udviklet teknikker der gør at man kan dyrke dem året rundt så man i dag kan få dem hos blomsterhandlerne hele året. Men det er stadig om efteråret at vi oftest køber krysatemum,og specielt dem i varme efterårsfarver som rød, orange og gul. I de senere år er varianter som Ruby Time med dens rustrøde farve og rørformede kronblade, Santa Birgitta med mørkorange blomster og Green Valley med limegrønne blomster blevet populære.

 

Krysantemum som snitblomst fås også i et væld af varianter. En buket fyldt med krysantemum er skønt i sig selv, men de er også fantastiske i blandede buketter, og man kan altid finde en krysantemum der passer sammen med de andre blomster. Blomsten er også meget brugt i blomsterdekorationer og planteringer. Kort sagt er det en meget anvendelig og populær blomst der kan bruges i næsten alle blomstersammenhænge. 

Krysantemum i potter skal vandes regelmæssigt for at undgå at tørre ud. Den kan visne hurtigt og miste sine kronblade hvis de ikke bliver passet ordentligt. Den skal stå lyst, men ikke udsættes for direkte sollys hele tiden. Som snitblomst håndteres den på samme måde som de fleste andre snitblomster. De skal snittes, puttes i frisk vand med blomsternæring og man skal omhyggeligt fjerne blade der er under vandet. Derefter skal vandet skiftes hver eller hveranden dag for længere holdbarhed. Du kan også stille vasen et køligere sted natten over for at forlænge holdbarheden. Hvis du passer dem ordentlig, så kan de holde i flere uger.

Kundservice