Solsikken – lige så pragtfuld som solen

Solsikken er en af vores mest pragtfulde sommerblomster. Med sine store gule blomster, lyser den om kap med solen.

Hvordan dyrker man solsikker i krukke? Hvor ofte skal man vande den, og hvornår blomster solsikken? Inspiration og svar finder du nedenfor.

Sådan dyrker du solsikker – Planting og stell


en kande, der vander solsikkerne. Sådan vander du dine solsikker

Hvor ofte skal man vande en solsikke?

Da solsikken er følsom over for tørke, bør du vande den regelmæssigt. Planter du solsikken ud, kan du med fordel give den ekstra næring efter et par måneder. Det kan være naturgødning, kompost eller gødningsvand.

Pasning: Fjern de blomster, som begynder at visne. Så sætter planten ofte flere blomster, og du kan nyde din solsikke ekstra længe.

to solsikker i en krukke. Sådan passer du på dine solsikker i potte

Solsikker i krukke

Solsikker er virkelig sjove at dyrke. Frøene er store og nemme at håndtere, både små og store fingre lægger dem nemt i jorden. Det er en af vores lettest dyrkede sommerblomster, og den står også meget flot i en krukke på terrassen.

Brug en lidt større krukke. Fyld krukken totredjedele op med almindelig pottemuld. Top derefter med såjord. Læg solsikkefrøet ca. en centimeter ned i jorden. Vand derefter og stil krukken et lunt sted.

Solsikken vokser hurtigt og kan blive utrolig stor på kun en sæson. Når du ser de første små blade titte frem, skal du stille krukken et lyst, men køligere sted. Nattemperaturen skal være omkring 15 °C. Når solsikkeplanten er vokset ud af krukken, genplantes den i en større.

en kvinde, der planter sine solsikker. Sådan planter du dine solsikker

Dyrk solsikker

Solsikken er nem at dyrke. Giv den en næringsrig og veldrænet jord sammen med regelmæssig vanding, så vokser den hurtigt. Planten trives selvfølgelig bedst et solrigt sted.

Solsikker kan sås direkte i jorden i maj, så snart jorden er blevet varmet op. Hvis du vil have solsikken til at blomstre tidligt på året, kan du forspire den indendørs allerede i april.

Den pragtfulde og robuste solsikke blomstrer fra højsommer til tidligt efterår.

Har du problemer med snegle, kan det også være en god ide at forspire indendørs. Sneglene elsker nemlig de små solsikkeskud. Og bestøvende insekter kan lide solsikker. Hvilket er rigtig godt for miljøet og naturen. Derudover bliver de nærende frøstande til foder for fugle og andre smådyr i løbet af vinteren.

solsikker som afskårne blomster. To solsikker ligger ved siden af ​​en saks

Solsikken som afskåret blomst

Vidste du, at solsikken kan bruges som afskåret blomst? Skær et diagonalt snit i stilken, og stil den i en høj vase med vand.

Husk at fjerne de nederste blade, så de ikke står under vand i vasen. Fjern gerne et par ekstra blade, hvis du vil – bladene bruger meget energi, og på den måde holder blomsten sig pæn længere. Skær stilkene diagonalt med en skarp kniv og sæt dem i en smuk vase, der giver både støtte og plads.

solsikker i buket. en hånd, der holder mange solsikker ​

Fakta om solsikken

Solsikken hedder som den gør, fordi selve blomsten vender mod solen. Det er derfor, du kan se en hel mark med solsikker vende i samme retning. Det er også et passende navn, da blomsten faktisk ligner en sol.

en kvinde, der står på en mole i sine arme, hun har mange solsikker

Blomstringstid: juli-oktober

Højde: 50-300 cm afhængigt af sort
Placering: solrigt
Planteafstand: ca. 30 cm
Jord/næring: Trives i næringsrig og varm jord. Vil du have en stor og flot solsikke, skal der meget næring til.
Vanding: Hvis du vander for lidt, bliver planterne tynde.