Euroflorist

Georginer - Sensommerens blomsterdronning


georginer eller dahlia

Georginer, eller dahlia som de også kaldes, en en elsket blomst. Især som haveplante er den populær, men også som snitblomst er den eftertragtet i sensommeren og det tidlige efterår. De vokser vildt i tropiske områder i Amerika, specielt i Mexico hvor indianderne oprindeligt brugte knoldene i deres kost.

I Danmark kalder vi både blomsten for georgine og for dahlia. Navnet dahlia stammer fra Sverige. Blomsten blev opdaget af den svenske naturforsker og læge Anders Dahl der levede samtidg med Carl Linnés. Navnet georgine bruges specielt i Tyskland og nabolandede til Tyskland, og stammer fra den russiske biolog Johann Gottlieb Georgi.

Georginernes udseende kan variere, og der er da også over 30 forskellige arter samt variationer indenfor disse arter. Derudover fås blomsten i mange forskellige farver også. Der er alt fra små georginer hvis blomsterhoved kun er en centimeter i diameter til store dekorative georginer der er næsten ligeså store som underkopper. Formen kan også variere betydeligt. Kaktus-georginer er som navnet antyder tornede, pompom-georginer er som runde bolde og så har vi åkande-georginer.

Dahlia

Georginer i haven

Eftersom at georginen stammer fra et varmt klima er blomsten naturligvis følsom overfor kulde. Det kræver dermed en smule ekstra pleje at få blomsterne til at vokse i sin have. Den første ting man skal tænke på er at det er vigtigt at købe friske løg der ikke har ligget på en hylde i lang tid og er uudviklede. Så køb knoldene lige så snart de kan fås i butikkerne. Tjek om de har "øjne" da det er dette der senere bliver til skud. Når du har købt dem så vent med at lægge dem i jorden. De skal ligge tørt og køligt, men ikke indelukket, indtil det er tid til at putte dem i jorden.

Du kan plante dine georginer så snart at nattefrosten er overstået. Det kan også være en god ide at lade dem spire indendørs et par uger så de blomstrer tidligere og længere.

Georginer har brug for en masse sol og varme så det er vigtigt at vælge det rigtige sted at plante dem. De skal plantes i god jord med meget næring. Du bør også tilføje ekstra blomsternæring i løbet af vækstsæsonen. Hvis du har købt georginer der bliver forholdsvis høje, så er det en god ide at sætte en støttepind ved dem så de ikke knækker eller vælter.

I efteråret gælder det om at holde øje med nattefrosten da georginer er særlig følsomme overfor nattefrost. For at blomsterne kan fortsætte med at blomstre så kan du beskytte dem mod den første nattefrost ved at sætte dem i ly. Når frosten rigtig er sat ind så er det tid til at tage knoldene op af jorden. Fjern dem omhyggeligt da de er sarte og lad lidt jord blive omkring knoldene, og fjern de brune blade og stængler. Derefter skal de lægges på noget tørv og placeres i et køligt, mørkt og tørt sted indtil det er tid til at lægge dem i jorden igen. Hvis du har plantet dine georginer i potter, så tager du hele potten og stiller den til side over vinteren.

Georginer som snitblomst

Georginerne er både værdsat som haveblomst og som snitblomst. En buket udelukkende med georginer er fantastisk, men den fungerer også godt sammen med andre blomster i blandede buketter.

Georginer skal, ligesom alle andre snitblomster, have snittet stænglerne inden de sættes i vand. Et trick du kan bruge er at sætte stænglerne i næsten kogende vand i en time når du har fået dem. Dette skulle forlænge blomsternes liv. Når du tager dem op, så skal du fjerne de blade der er placeret længst nede på stænglerne så der ikke er nogle blade der er under vandoverfladen. Sæt dem i koldt vand med blomsternæring i. Hvis du vil nyde dine georginer længst muligt, så skal du skifte vandet hver dag. Og så er det ellers bare at nyde dem!

georgine

Kundservice